Share |

Luontaisterveys kesä 2011

Jäsenkorjaajan mietteitä kesäisessä metsässä

Onnellisuus nousee sielusta Antti Torsti on kulkenut monimuotoisia elämän polkuja. Etsimistä ja löytämistä matkalla on ollut paljon. Onnellisuuden perusta on löytynyt sisäisestä tiestä, sielun ja hengen maailmoista.

Antti Torsti kulkee metsän monimuotoisessa maastossa ja maistelee kesän ensimmäisten kuusenkerkkien herkullista aromia. Suuhun päätyy myös pieni pala kuusenpihkaa köhän alkua lievittämään.
– Mitähän muuta voisi maistella, kaupunkilainen kyselee katsellen ympärilleen. Miehen mieli kaipaa kaupungista luontoon ja hän voisi harkita jopa maalle muuttoa. Mutta asiakaskunta on nyt pääosin Helsingissä, joten osoite löytyy toistaiseksi Hämeenkadulta.
Antti on jäsenkorjaaja, joka on asunut valtaosan elämästään pääkaupunkiseudulla. Muutamia vuosia hän viihtyi myös Yhdysvalloissa. Kasvissyöjän elämään kuuluvat vahvasti mm. meditaatio, jooga ja
ayurvediset ravitsemusohjeet.

Sisäistä etsintää


Antti pitää elämässään tärkeimpinä asioina henkistä kehitystä ja sen mukaisia elämäntapoja. Hän koki jo lapsena olleensa erilainen koulutovereiden joukossa.
– Olin herkkä kaveri enkä peittänyt tunteitani. Ehkäpä jo tuolloin näin maailman hieman eri vinkkelistä kuin muut, hän toteaa.
Antin lapsi ja isä kuolivat samana vuonna, 1990. Se herätti miehen pohtimaan elämää aina vain laajemmin. Käsitys onnellisuuden perustasta muuttui täysin.
– Ymmärsin, että onnellisuus ei olekaan kiinni siitä, kuinka paljon on rahaa tai omaisuutta, millä autolla ajelee ja missä asuu. Ymmärsin, että tällaiset päämäärät vaihtuvat ja kasvavat elämässä koko ajan ilman pysyvää täyttymystä.
Tästä alkoi sisäinen etsintä.
– Työkaverini rohkaisivat minua käymään astrologilla. Otin asian huumorilla, mutta uteliaisuus voitti. Tunnin vastaanoton aikana tuntui kuin verhot olisi vedetty pois silmieni edestä. Sekä maailmankuvani että käsitykseni itsestäni muuttuivat pysyvästi.
– Jostakin syvemmästä muistista kumpusi tietoisuus siitä, että elämä ei olekaan sitä, miltä se ulkoisesti näyttää. On olemassa syvempi, sisäinen todellisuus, joka ohjaa ihmistä enemmän kuin tietoinen arkiminä, mies pohtii.

Onnellisuus mielen tuolla puolen


Antti kulkee metsän kosteikon yli pitkospuita pitkin tasapainoillen.
– Elämä on toki tasapainon etsimistä ja arkipäivän haasteet jatkuvat suurten oivallusten jälkeenkin.
Lyönti vasaralla peukaloon sattuu yhtä paljon kuin ennenkin, hän virnistää ja istahtaa lammen rannalle.
– Mutta en koe enää olevani sattumalta tänne syntynyt yksilö, joka yrittää omien voimiensa, viisautensa ja tunteidensa varassa selviytyä elämässä.
– Uskon, että olemme täällä henkisiä olentoja kokemassa ihmisyyttä - sen sijaan että olisimme ihmisiä kokemassa henkisiä kokemuksia. Onnellisuus nousee sielusta käsin, Antti tietää.
Nykypäivän maailma olisikin aika turvaton paikka, jos elämän sisältö ja merkitys muodostuisivat pelkän arkiminän varaan.
– Tarvittaisiin yli-inhimillisiä kykyjä, jotta tässä maailmassa voisi luoda turvan itselleen. Ilman sisäistä vahvuutta täällä on aika heikoilla. Kiihtyvässä vauhdissa voi pitää itsensä järjissään vain sisäisen tietoisuuden kautta.
Kun löytää omasta sielustaan syvän tarkoituksen, voi rentoutua elämään.
– Tietoisuus siitä, kuka minä olen, nousee mielen tuolta puolen. Sieluun sisältyy suurempaa ja syvempää muistiraitaa kuin se, mikä on kertynyt tämän elämän tapahtumista.

– Tämä ei tee elämää vakavammaksi, päinvastoin. Tietoisuuden myötä elämään voi suhtautua rennommin ja rauhallisemmin, Antti sanoo.

Meditaatio – ikkuna sieluun


Matka jatkuu metsästä niityn reunalle. Antti huomaa puisen tasanteen ja hyppää sen päälle tekemään pari jooga-asentoa eli asanaa. Kamerasta kuvat poistuvat äkkiä.
– Älä vain julkaise näitä… Ei minusta tule joogia - pysyn meditaatiossa! Antti nauraa.
Ja meditaatiossa Antti on pysynytkin jo vuosikymmenet.
– Meditaatiosta on tullut minulle ikkuna omaan sieluuni. Sen avulla voi lopulta kokea myös ykseytensä kaikkeen olevaiseen.
– Koulutuksessa opin myös energiahoidon periaatteista, terveellisen ruoan ja paaston merkityksestä, kehon pH-tasapainosta, suoliston puhtaudesta jne.
– Sittemmin etsintäni sai monia muotoja astrologiasta numerologiaan. Olen nähnyt erilaisia henkisiä suuntauksia ja organisaatioita, niiden hyviä ja haastavia puolia.
Jooga ja joogakoulut ovat tarjonneet Antille parhaimmat välineet terveyteen ja itsetutkiskeluun.
– Tiedetään, että jooga-asanoilla voidaan vaikuttaa rauhasiin, sisäelimiin ja kehon tasapainotekijöihin. Joogan avulla voi vahvistaa kehon alueita ja parantaa hengitystä sekä lisätä mielen rauhaa. Jooga ja ayurveda kulkevat monella tavalla käsi kädessä.

Ykseyttä kohden


Meditaation ja joogan voima tulee siitä, että ne auttavat ihmistä kokemaan oman ykseytensä.
– Joogassa on kolme, neljä eri tietä, jotka kaikki johtavat ykseyteen. Ne sisältävät erilaisia kehitysvaiheita ja oppiläksyjä. Syvimmässä joogassa ei ole siis kyse liikuntamuodoista, vaan henkisen tien periaatteista.
Tiedon joogan tie alkaa siitä, että ihminen ei enää identifioi itseänsä ominaisuuksiinsa tai piirteisiinsä.
– Tämä merkitsee esimerkiksi ymmärrystä siitä, että en ole yhtä kuin sairauteni, en ole yhtä kuin halu miellyttää, en ole kuoleman pelko jne. Tämän arkiminän takaa löytyy siis sielun ja hengen ominaisuuksia, jotka eivät määrity ulkonaisten olosuhteiden tai tapahtumien mukaan. Olemme maailmassa, mutta emme maailmasta, Antti kiteyttää.
Ns. palvelujoogan tiehen kuuluu se, että ihminen halua itsekkyyden sijaan keskittyä pyyteettömään palvelemiseen.
– Pyyteettömyys avaa sydäntä ja johtaa aitoon rakkauteen. Tästä syntyy luonnostaan ns. hartauden jooga, jossa rakkaus taas avaa ihmistä kohti suurta ykseyttä.
– Näiden kolmen edellisen yhdistelmää kutsutaan kuningasjoogaksi.
Kaikkea tätä voi harjoitella tässä maailmassa. Kyse ei siis ole pienestä tehtävästä.
– Ihmiselämä on lyhyt, joten on hyvä käyttää se mahdollisimman hyvin, Antti tuumaa ja maistelee nyt jo koivunlehtiä.

Ravinto ja henkinen herkkyys


Luonnosta Antti on löytänyt paljon eri välineitä terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Kasvisruoan merkitys korostuu erityisesti henkisen herkkyyden säilyttämisessä.
– Kun syö ”herkempää” ja hienosyisempää ravintoa, tietoisuuden lisääntyminen tapahtuu tehokkaammin. Kasvisruoka säilyttää elämän virtauksen paremmin, kun taas liha on raskaampaa ravintoa, hän sanoo.
Herkemmällä ruoalla Antti tarkoittaa ravintoa, joka on hyväksi sekä mielelle että keholle. Sellainen ruoka ei kuormita, vaan ravitsee.


Mausteet ovat ayurvedan apteekki.

– Mausteiden avulla voidaan ohjata kehon toimintoja, lämpötilaa ja kehon koostumusta. Toiset mausteet ja ruoka-aineet ovat viilentäviä ja toiset lämpöä tuottavia.
Antin maustekaapista löytyy mm. kurkumaa, kuminaa, korianteria, sinapinsiemeniä, curryä ja chiliä.
– Kurkuma on antibakteerinen ja sitä pidetään mausteiden kuningattarena. Sitä pyrin itse käyttämään lähes kaikessa kokkauksessa.
Sieniä ei ayurvedassa pidetä hyvinä, koska ne ovat itiökasveja eivätkä tarjoa hienosyistä energiaa.
Pastöroimattomia ja homogenoimattomia maitotuotteita pidetään sen sijaan hyvinä henkiseltäkin kannalta.
– Valkosipulia pidetään lääkkeenä, mutta koska se on kovin vahva aine, sitä ei suosita päivittäisessä ruoanlaitossa. Tämä pätee myös tavalliseen sipuliin, Antti kertoo.

Tanssin taikaa


Antti oli nuorempana kova liikkumaan. Hän juoksi, harrasti telinevoimistelua ja moottoripyöräilyä.
Vieläkin moottoripyörä toimii miehen kulkuneuvona.
Antti hyppää suurelle litteälle kivelle, joka toimii hänelle nyt tanssiparkettina. Anttia näkeekin usein Vantaalla Pavilla tanssimassa. Tanssitavoiksi kelpaavat yhtä hyvin tanssilavat kuin meditaatiotekniikat, joihin sisältyy tanssia.
– Tanssi ja ylipäänsä kehon liike ovat minulle monella tavalla tärkeitä. Tanssissa toteutuvat yhteys omaan kehoon sekä sosiaalisuus ja vuorovaikutus muihin ihmisiin.
Tanssijan toinen kenkä ratkeaa tanssiessa kiven päällä.
– Näillä ei taideta tänä iltana tanssia ja saan viimeinkin hyvän syyn heittää nämä kengät roskiin, Antti Torsti nauraa ja jatkaa matkaansa kohti elämän seikkailuja…

Teksti ja kuvat: Merja Kiviluoma